Срби под млетачком влашћу

Срби су под власт Млетачке републике дошли током ратова Хабзбуршке монархије против Османског царства крајем 17. и почетком 18. века, када је Венеција проширила своје поседе у Далмацији и Боки Которској. Тиме је измењен и друштвени положај Срба. Постали су слободни сељаци – власници земље коју су обрађивали.

Венеција је до краја 17. века владала далматинским градовима на обали – Задар (1202. године први пут завладала), Сплит (1327), Шибеник (1322), Трогир(1322) са мало околних села. Већина Срба на тим просторима је живела у залеђу тих градова, на простору који је био под влашћу Османског царства. Мањи број Срба је живео у Задру и Шибенику, о чему су сведочиле православне парохије (црквене општине) у тим градовима.

За наметање власти у унутрашњости Далмације Венеција није имала интерес све док није изгубила Крит у Кандијском рату (1645-1669), који се водио од Крита до Далмације. Млетачко ширење у унутрашњост Далмације десило се у дугом рату против Турака који је започео 1684. године, а завршен је 1699. године миром у Сремским Карловцима. Венецијанци су тај рат називали Морејским, јер им је у њему главни циљ био заузимање Мореје (Пелопонеза). За њих је у Далмацији ратовало углавном локално становништво из пограничних крајева, жељно да се ослободи турске власти. Венецији је преостало да освоји турске тврђаве у Сињу и Книну. Након тога је уследило пресељавање Срба из унутрашњости, укључујући и Босну, на нове млетачке поседе. Срби су очували национални и верски идентитет на новим просторима захваљујући томе што су живели у етнички хомогеним срединама (у окружењу Задра и Книна). Ту су обрађивали земљу добијену од државе, којој су плаћали порез (десетину) и ратовали за њу у одбрани граница, као ускоци. Село је било управна област, на челу са капетаном. Више села је чинило сердарију, управну и војну област на челу са сердаром, чији положај је био наследан, а биран је из породица које су се истакле у рату и тако стекле заслуге за државу. Најугледнији српски старешина на том простору био је Стојан Јанковић. Био је ускок и први Србин којем су млетачке власти доделиле племство.

Православни верници у Далмацији су имали манастире Крка, Крупа и Драговић, али не и засебну црквену организацију за време млетачке власти. До почетка 17. века православци под млетачком влашћу су били под окриљем Филаделфијске митрополије, која је имала седиште у Венецији, а била је под надлежношћу Цариградске патријаршије, која ју је касније укинула.

Након Морејског рата Венеција је запосела читаву Боку Которску, где је раније поседовала само Котор. Уследило је и насељавање становништва, након чега су православци постали већина.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s