Пад Западног римског царства и Велика сеоба народа

Римска држава (753) се од града-државе проширила (од почетка V века пре н.е.) на читаву територију Апенинског полуострва (265) и читаву обалу Средоземног мора (30), а највећи обим Римско царство је досегло почетком II века н.е. Да државна организација није довољно ефикасна за тако велико царство указивао је период војничких царева (235-284) и увођење тетрархије (284), која је окончана новим грађанским ратовима. Царство је 395. године поделио цар Теодосије својим синовима. Старији син Аркадије је добио источни део царства и тиме је наглашен његов већи значај, као када су у том делу царства своје престонице изабрали цареви Диоклецијан (284-305) и Константин (306-337). Источне провинције су биле гушће насељене и богатије од западних.

Римски цареви су још од Хадријана (117-138) морали да бране царство од упада варварских племена. Римљани су варварима сматрали све који су живели изван територија Римског царства. У Европи су то углавном била германска, а касније и словенска племена која ће тек на  територији Римског царства основати своје државе. На римску територију они су прешли преко северних граница на Рајни и Дунаву. До тада су живели у северној Европи, на обалама Балтичког мора и у Скандинавији.

,,Варвари“ су нападали границе Римског царства, повремено преузимали централну власт и управу, свргавали и постављали цареве, лутали Европом, каткад потпуно нестајали. Рим је имао привлачну снагу: уређене институције, економију, културу, примамљив свакодневни живот.

Никола Самарџић, Лимес – историјска маргина и порекло посебности југоисточне Европе, Београд 2017, 100.

Западним римским царством је од поделе 395. уместо малолетног цара Хонорија управљао војсковођа Стилихон, који је био припадник германског племена Вандала. Његово варварско порекло сметало је представницима аристократије, окупљенима у Сенату. Иако је бранио Рим од упада варвара, римска аристократија га је оптужила за заверу са варварима у циљу да на престо дође његов син и поврати паганство. Прогласили су га издајником и убили 408. године. То је искористило германско племе Визиготи, који су предвођени војсковођом Аларихом опседали Рим. Од прве опсаде Аларих је одустао када су му испунили захтев  да се ослободе сви робови варварског порекла и преда му се сво злато и сребро из града. Други пут је одустао од опсаде када су му римске власти препустиле три провинције и обавезали се на плаћање годишњег данка. Након треће опсаде је 410. године заузео Рим. Тада је Рим први пут освојен од варвара још од оснивања града. После смрти свога вође Алариха Визиготи су напустили Италију. 

Након одласка Визигота после Аларихове смрти, обновљена је власт царева. Рим је 455. године страховито опљачкало германско племе Вандали, које је претходно прешавши преко Пиринејског полуострва основало краљевство у северној Африци 429. године.

„Током наредних четрнаест дана северноафрички варвари тумарали су градом који су темељно пљачкали, па је њихово име временом прерасло у нови глагол: „вандализовати“, што означава уништавање нечега без било какве сврхе.“

Сузан Вајс Бауер, Историја средњовековног света, I том, Београд 2019, 231.

Последњи западни римски цар је био Ромул, од поданика прозван Августул, односно „мали Август“. Њега су са власти збацили германски војници које је унајмило Западно римско царство.

„[Њихов вођа] Одоакар је ушао у Равену без икаквог отпора и заробио је малог Ромула Августула кога је потом послао у један замак на подручју Кампаније. Била је то тзв. Castel dellOvo, која се налазила на језеру и до које се могло стићи искључиво воденим путем. Ту је, у потпуној историјској тмини, последњи римски цар провео остатак живота.“

Сузан Вајс Бауер, Историја средњовековног света, I том, Београд 2019, 238.
Како је пад Рима променио Средоземље

Одоакар је у Риму основао своју краљевину под врховном влашћу источноримског цара. Због његовог осамостаљивања од цариградског двора цар Зенон је послао на Италију војску германског племена Острогота, који су били савезници царства у Панонији, након ослобођења од хунског савеза после Атилине смрти. Цар Зенон је на тај начин намеравао да са истока уклони опасног предводника Острогота Теодориха. Када је стигао у Италију Теодорих се договорио са Одоакаром о подели Италије, али је само неколико дана касније издао споразум, убио Одоакара и завладао Италијом, којом ће Остроготи владати од 493. до 553/5. године.

Те 553/5. власт над Апенинским полуострвом повратиле су војсковође источноримског цара Јустинијана (527-565). Римска власт је за време његове владавине обновљена и на Сицилији, Сардинији, Корзици, југоисточном делу Пиринејског полуострва и северозападној обали Африке. Рим је Јустинијанова војска била заузела 536. године.

Након смрти Јустинијана (565) северне и централне делове Апенинског полуoстрва, без Рима, заузело је германско племе Лангобарди. По њима је данашња северна Италија добила назив Ломбардија. Лангобардску краљевину су 774. године срушили Франци, као савезници поглавара хришћанске цркве, епископа Рима (папе).

Франци су били први германски народ који је добио дозволу да се настани на територији Римског царства. Настанили су се у северном делу Галије (у деловима данашњих држава Холандије и Белгије) средином IV века, а временом су се проширили на целу Галију. Освајајући Галију Франци су 534. године поразили државу које је средином V века било основало племе Бургунди на простору данашње југоисточне Француске без приобалног дела, са престоницом у Лиону.

Читаву сеобу германских племена, која је довела и до пада Западног римског царства, покренули су Хуни. Они су били дивљи номади монголског порекла, који су 375. године прешли из Азије у Европу. Опустошили су римске провинције Панонију, Мезију и Тракију. Продор Хуна на запад заустављен је 451. године у бици на Каталаунским пољима у Галији. Са обе стране су се борили бројна германска племена, као савезници потчињени Римском царству или хунском племенском савезу. Битка је завршена нерешено и после ње Хуни више нису ишли на запад него на југ, ка Италији. Када је 453. умро хунски предводник Атила држава која се простирала од Алпа до Урала се распала.

„На крајњим ободима тадашњег западног света појавили су се Хуни.

За Римљане, који их никада до тада нису познавали, они су представљали нешто попут застрашујућег земљотреса или цунамија. Хуни су били зла сила којој је било немогуће успешно се супротставити. Историчари тог времена нису имали никакву идеју одакле су ти дошљаци могли да дођу, али су били потпуно сигурни у то да је њихова постојбина морала бити неко грозно место. Римски историчар Прокопије инсистирао је на томе како су Хуни били потомци вештица које су ступале у интимне односе са ђаволима и да су они тако настали: ,,вешти, прљави и по конституцији слабашни, ни налик људским бићима, они нису познавали начин споразумевања осим нечега што је једва личило на прави језик“.“

Сузан Вајс Бауер, Историја средњовековног света, I том, Београд 2019, 95-96.
Велика сеоба и Римско царство (100-500)

Под влашћу хунског племенског савеза били су и источни Готи. Пореклом су Готи били из Скандинавије и области око Балтичког мора. Током I и II века долином Висле су се спустили до Црног мора. Римљани су им 207. препустили провинцију Дакију, јер нису могли да је одбране. Готи се поделили на источне (Остроготе) – настањени источно од реке Дњестар и западне (Визиготе) – настањени између река Дњестра и Дунава.

Визиготи су 376. добили дозволу римског цара Валенса да се населе на простору данашње Бугарске. Незадовољни римском управом Визиготи су се побунили и заузели Тракију. У бици код Хадријанопоља (378) Визиготи су поразили римску војску предвођену царом Валенсом, који је погинуо. Након битке код Хадријанопоља (Једрене) наследник на царском престолу Теодосије је поразио Визиготе, који су постали његови савезници, населили се на римској територији на Балкану, бранили границе Царства и остали му верни до смрти 395. године. Након његове смрти су предвођени Аларихом заузели Рим (410). После смрти свога вође Алариха, Визиготи су напустили Италију и основали краљевину у јужној Галији, са центром у Тулузу. Своју власт су проширили на већи део Пиринејског полуострва, којим ће владати до 711, када су их поразили Арабљани. На Пиринејском полуострву су Визиготи поразили Свеве, који су владали западним делом полуострва (простор данашње Португалије и Галиције) са престоницом у Браги од почетка до краја V века.

Остроготе су Хуни потиснули на запад 375. године. Као римски савезници населили су се на територији Паноније и Горње Мезије. Потчињени Хунима учествовали су у њиховим пљачкашким походима. Након пропасти хунске државе (453) прешли су на Балкан и у Италију, предвођени Теодорихом. Године 493. основали су краљевину у Италији са центром у Равени (града на мочварном подручју, које је било релативно лако бранити). Након смрти Теодориха (526) држава им је ослабила и уништио ју је цар Јустинијан (553/5).

Готска краљевства

Сеобама германских народа започeт је процес стварања нових држава на тлу Западног римског царства. Оне ће се развијати током средњег века.

На простору Панонске низије, након што су поразили Хуне после Атилине смрти, живело је германско племе Гепиди (касније у односу на друге Германе су дошли из Скандинавије а онда су их из Дакије потиснули Остроготи), док их није поразило турско племе Авари, који су ту дошли на позив Лангобарда, који су били ривали Гепидима, али су побегли од својих савезника Авара у Италију.

Авари су били брзопокретни азијски номади оне заморне врсте која је позната свакоме ко је пробао да се скраси и заради поштен новац у централној Европи. Не знамо скоро апсолутно ништа о њима. Они су били на врхунцу када су заузели Константинопољ 626. године, али их су отерали Византинци, те су се они онда населили у широком појасу од Чешке до Бугарске. Аварски каганат на много начина илуструје зашто је мрачни средњи век тако иритантан – Авари се могу назрети у хроникама или на неколико преживелих декоративних предмета потпуно лишених контекста, иако су два века били главни сизерени, који су усмеравали насељавање Словена у централној Европи. Аварски амбасадор срео се с Карлом Великим на његовом двору на Рајни 790, године и договорили су границу између франачког и аварског царства, али то је очигледно било само примирје. Франци су поразили Аваре у катаклизмичкој бици која је позната по хрпама злата које је уручено пријатељима Карла Великог, што је било значајно померање злата са истока на запад, који је дуго био гологуз. Постоји последње помињање Авара у хроници из 822. године, али од тада име једноставно нестаје из писаних извора. Волео бих да имам неки наговештај како је аварски амбасадор који је разговарао с Карлом Великим заправо изгледао – ми чак не знамо ни који је језик користио, нити како се облачио. С обзиром на то шта о њима знамо, Авари слободно могу да буду и с Марса – а на крају су нестали тако што су се расточили у словенско становништво.“

Сајмон Вајндер, Данубиа: Лична истoрија хабзбуршке Европе, Београд 2019, 46.

Авари су изненада нестали у раздобљу од 797 до 805. године уништени са запада од франачког краља, касније цара, Карла Великог и бугарског цара Крума са југа.

О сеобама Англосаксонца, Викинга и Мађара у посебним лекцијама.

8 thoughts on “Пад Западног римског царства и Велика сеоба народа

  1. […] Цар Константин (324-337) је извршио је пољопривредну реформу којом је настао систем колоната. Услед смањења броја робова, земљопоседници су почели давати у закуп дeлове земље слободним сељацима – колонима, који су део приноса са имања давали власницима, а остатак задржавали за своју породицу. Константин је 332. године колонима забранио напуштање имања и прелазак другде. Систем колоната био је претеча феудализма, друштвеног система који ће доминирати у средњем веку, епохи која ће отпочети након пада Западног римског царства. […]

Постави коментар